Sociaal ondernemen

Leon en Bianca Bijenhotelkopen.nl
Bianca Pouw en Leon Gerrits

 

Insectenhotel MarijnBijenhotelkopen.nl is een unieke Nederlandse sociale onderneming. Wij ondernemen sociaal en duurzaam, met een maatschappelijke missie. Wij willen maatschappelijke meerwaarde creëren, want met elkaar kunnen we onze leefomgeving veranderen en verbeteren.

We willen niets minder dan de wereld verbeteren. Daarom zijn we een sociale onderneming, die het maatschappelijk doel vooropstelt. We willen laten zien dat commerciële bedrijfsvoering en een maatschappelijk hart wél hand in hand kunnen gaan. Het gaat voor ons om meer dan een duurzaam bijenhotel verkopen; we willen anderen inspireren om ook sociaal te ondernemen.

Wij werken samen met diverse sociale werkplaatsen en instellingen. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. Onze sociale partners integreren mensen in de samenleving door middel van werk. Mensen die om welke reden dan ook een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Samen met onze sociale partners maken wij het mogelijk dat mensen volwaardig aan het werk kunnen, daar waar het hen op eigen kracht (nog) niet lukt.

Bianca Pouw, eigenaar: ” We kijken niet naar beperkingen maar naar de talenten van onze BIJzondere medewerkers en wat hij of zij nog kan leren. Zelfs doorstromen naar een reguliere baan is een mogelijkheid!”.

Sociaal ondernemen bij Bijenhotelkopen.nl

Bijenhotelkopen.nl is HARRIE gecertificeerd

HARRIE is de personificatie van de ideale werkgever / collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. HARRIE staat voor: Hulpvaardig; Alert; Realistisch; Rustig; Instruerend en Eerlijk. Uit onderzoek van CNV Jongeren en Vilans blijkt dat de kans op succesvol participeren op de werkvloer aanzienlijk wordt verhoogd wanneer de werknemer met een arbeidsbeperking wordt ondersteund door een HARRIE.

Onze eigenaar Bianca Pouw heeft de meerdaagse HARRIE training gevolgd en is een gecertificeerde HARRIE. Heb jij een afstand tot de arbeidsmarkt en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op via info@bijenhotelkopen.nl

Duurzaamheid


Als sociale onderneming begrijpen wij dat onze economie niet houdbaar is. Afvalbergen groeien en grondstoffen raken op.

Wij beseffen dat we producten duurzamer moeten maken, gebruiken en retourneren. Daarom gebruiken wij o.a. de boomstammen van omgevallen bomen en snoeiafval als grondstoffen voor onze bijenhotels.

Een duurzaam bijenhotel

Als we praten over het hergebruiken van spullen, dan gaat dat meestal over recycling (ook wel downcycling genoemd). Bij deze traditionele manier van hergebruiken neemt echter de waarde van het materiaal af. Upcycling is een manier van recyclen waarbij afvalproducten worden verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige materialen of producten die ook nog eens goed zijn voor het milieu. Hierbij wordt de originele samenstelling van het materiaal niet gewijzigd en blijft de waarde gelijk of daalt deze minder snel.

Voor de productie van onze Bijenhotels werken wij met gecertificeerd hout, afkomstig uit Nederlandse of Belgische natuurgebieden. Hout met deze certificering is geproduceerd volgens strenge regels over onder andere legaliteit, bescherming van de natuur en over de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en arbeiders. Het systeem is er op gericht dat ook in de toekomst de natuur behouden blijft en de bevolking, bedrijven en consumenten kunnen profiteren van wat het bos hen te bieden heeft.

Door de minimale transportbewegingen (van Nederlands/Belgisch bos naar onze productielocatie en daarna door naar de klant) houden wij onze CO2 uitstoot zo klein mogelijk.

Bijenhotel werkt mee aan het behalen van de SDG’s!


De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn bepaald door de Verenigde Naties (VN), maar kwamen er voor en door iedereen.   

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2016 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.

In Nederland zitten achter de zeventien doelen 169 targets. Die maken ze nog concreter.

Meer informatie over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen via de website van SDG Nederland en een artikel specifiek over de biodiversiteit in Nederland kunt u hier vinden..

Onze klanten

Overheid

Gemeente Bladel
Gemeente Zoetermeer
Gemeente Boxmeer
Provincie Limburg
Gemeente Borsele
Gemeente Zundert
Gemeente Delft
Gemeente Den Haag
Provincie Groningen
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Goirle
Provincie Zeeland
Gemeente Nijmegen
Gemeente Harderwijk
Gemeente Barendrecht
Gemeente Stichte Vecht

Natuurorganisaties

Het Drentse Landschap
the Pollinators
It Fryske Gea
IVN Natuur educatie
Fonds 1818
Natuur en Milieu
Natuurlijk Limburg
Stichting Landschapbeheer Zeeland

Bedrijfsleven

ASN bank
PostNL
de Enk- groen & golf
Zeeuwind
GKB groep
Van der Valk
Hero Benelux
MSD
NIBC
DHL

Bouwsector

HuneBouw
Aan de Stegge Twello
Hercuton - Bouwen met voorsprong
Remco Ruimtebouw
Mourik
Zoontjes Tilburg

Groensector

Bakker Buitenleven
Noord Limburgs Groen
Bindels Tuinen
Hoveniersbedrijf Rens de Rooij
BTL
ZLTO
Hoveniersbedrijf De Middelpas
Platteland-Cooperatie
InGroen

Onderwijs

Nordwin College Friesland
TU/e Technische Universiteit Eindhoven

België

Gemeente Wevelgem - Spreekt je aan
Dijleland - Regionaal landschap
regionaal landschap Noord-Hageland