Wandel- en fietspad met oog voor biodiversiteit, Kattepèdje Wanroij

Afgelopen jaar hebben wij een bijenhotel uit cortenstaal geplaatst bij het Kattepèdje in Wanroij (N.O. Brabant), een autovrij wandel- en fietspad met oog voor biodiversiteit. Dit pad maakt de verbinding van het dorp naar de peelkant een stuk veiliger voor recreanten maar ook voor schoolgaande kinderen.

Het Kattepèdje komt voort uit een dorpsinitiatief in Wanroij. Jens | Ingenieurs & Adviseurs heeft voor dit project het toezicht en de directievoering verricht. In het kader van Social Return heeft het bureau voor het natuurgebied een bijenhotel ter beschikking gesteld.

Bijenhotel BeeHoney plaatsing in 2021:

BeeHoney-Kattepèdje-biodiversiteit


Het nieuwe wandelpad wordt gekenmerkt door halfverharding en natuurlijke rustplekken zoals zwerfkeien, een klimboom en zitstammen. Er zijn ook meerdere elementen van cortenstaal aanwezig op de route en op de toegangswegen naar Wanroij (bloembakken van cortenstaal als snelheidsremmende maatregelen).

Vandaar aan ons de vraag om een bijenhotel te ontwikkelen uit cortenstaal. In overleg met de opdrachtgever zijn wij hiermee aan de slag gegaan met onze Bij-zondere medewerkers en hebben toen dit prachtige bijenhotel ontwikkeld, afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Ons montageteam heeft het bijenhotel daarna op professionele manier geplaatst. 

Het bijenhotel is in eerste instantie gemaakt als “special” in opdracht van Jens | Ingenieurs & Adviseurs. Na veel aanvragen hebben wij het “Bijenhotel BeeHoney” opgenomen in ons standaard assortiment.

Bijenhotel BeeHoney nu in 2022:

BeeHoney-Kattepèdje-biodiversiteit
BeeHoney-Kattepèdje-biodiversiteit


De BeeHoney is gemaakt van cortenstaal, een kwalitatief hoogwaardige metaalsoort. Het vormt in de loop van tijd een dun roestlaagje (dit is ook de bedoeling) onder invloed van het weer. Het laagje geeft het bijenhotel een mooie roestbruine kleur en het beschermd tegen verder doorroesten. Hierdoor blijft het bijenhotel levenslang mooi.

Op de route domineerden eerst de maisvelden, nu staan er langs het paadje in de berm allerlei soorten (bijvriendelijke) planten, dit wordt onderhouden door vrijwilligers.