Geef de hommel een thuis met een hommelkast

Er leven ongeveer dertig hommelsoorten in Nederland. Deze bijzondere bij – want het zijn inderdaad bijen – heeft net als de honingbij een sociaal leven. Ze leven en werken met elkaar samen in een nest en verzorgen het nageslacht. Ook hier is er één koningin die voor de eitjes zorgt, de rest helpt mee met de verzorging.

Een jaarcyclus

De cyclus begint elk jaar met de koningin. Zij is aan het eind van de zomer bevrucht en overleeft als enige de winter in een schuilplaats. In het vroege voorjaar bouwt ze een klein nest en legt de eerste eieren. Dat is een moeilijke periode voor haar, ze moet haar larfjes voeden met stuifmeel, terwijl er nog maar weinig bloemen zijn. Help haar, en zorg voor voldoende bloemen in je tuin en zorg voor een goede hommelkast. Als de werksters uitkomen, nemen zij de taken van de koningin over. De koningin blijft vervolgens in het nest en legt nog meer eieren, de werksters bouwen verder aan het nest en verzamelen voedsel voor het broed. Tot het einde van de zomer, dan komen er opeens mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eitjes. De cyclus begint dan weer opnieuw.

Waarom een hommelkast?

Helaas verdwijnen steeds meer broedplekken voor hommels. Dit komt doordat er steeds meer natuur verdwijnt. Hierdoor gaat de hommel zich vaker in de buurt van de mens nesten, bijv. in de spouw van huizen. Ze nesten dan op plekken waar ze eventueel overlast kunnen veroorzaken. Door de aanschaf van een hommelkast zorg je ervoor dat de hommels een fijne nestelplek hebben waar ze niemand tot last zijn.

Beste plek voor een hommelkast

De meeste hommels maken een nest op de grond, dit doen ze het liefst in de schaduw. Het is belangrijk dat het nest niet nat wordt, hommels stoppen veel energie in het warmhouden van het broednest en vocht kan voor afkoeling zorgen. 

Plaats de hommelkast daarom op latten of een platte steen, los van de grond, om optrekkend vocht tegen te gaan. Leg een dun laagje (golf)karton op de bodem van de hommelkast om het gemakkelijk schoon te houden. Je kunt de hommelkast vullen met droog gras, gedroogd mos en uitgeplozen touw. Houdt het nestmateriaal ca. 5 cm. weg van de kastopening. De grote binnenruimte is de nestkamer, de kleine ruimte is het toilet. De verluchtingsgaten zorgen voor een optimale ventilatie. Zet de hommelkast zo neer dat er geen zon op valt. Richt de ingang op het oosten om inregenen te voorkomen.

Wil je een hommelkast aanschaffen? Klik dan door naar onze webshop.

Alle Nederlandse hommels kun je vinden op: 
Soortzoeker Hommels van Nederland.

Skip to content