Lidl (Zero) Almere

Enkele maanden geleden hebben wij twee Eucera bijenhotels geplaatst bij de meest duurzame en circulair gebouwde supermarkt van Lidl Nederland. Het bestaat overwegend uit hout dat nauwelijks onderhoud vergt en is de eerste CO2- én energieneutrale supermarkt in Nederland. Voor de isolatie zijn zelfs oude Lidl-poloshirts van medewerkers gebruikt.

 

 

 

 

 

 

De milieu-impact is tijdens het bouwen geminimaliseerd dankzij het gebruik van duurzame en circulaire materialen. Meer dan 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. In de toekomst kunnen de gebruikte bouwmaterialen dus ook weer ergens anders voor worden ingezet. Met de plaatsing van meer dan 1500 zonnepanelen op het dak en de carports op het parkeerterrein realiseert de supermarkt nul op de meter en is het hele jaar zelfvoorzienend.

Omdat er tijdens de bouw toch enige CO2 uitgestoten is, is dit gecompenseerd door de aanleg van een park om het gebouw heen, het Zeropark. Hier is in totaal ruim 14.000 m2 groen aangeplant, onder andere olifantengras dat wel tot vier keer meer CO2 opneemt dan bomen. Daarnaast hebben wij met ons montageteam van bijenhotelkopen.nl twee Eucera bijenhotels mogen plaatsen. Met de aanplant van fruitbomen en bloemenperken op het terrein is er voldoende voedsel.

Via een educatieve route op het terrein en door het park kom je langs verschillende informatieborden die laten zien wat de Lidl allemaal doet voor mens, dier en milieu.

 

 

 

 

 

Het terrein was toen nog een bouwplaats met veel activiteit om alles op tijd af te krijgen voor de opening. Nu is het een mooie groene buitenruimte met voldoende voedsel voor de wilde bijen. Wij zijn er trots op dat wij hebben mogen bijdragen aan dit prestigieuze project, een supermarkt voorbereid op de toekomst.