Davidster – BIJ-zonder ontwerp

We kregen van een mevrouw uit Goeree-Overflakkee het verzoek om een speciaal vormgegeven bijenhotel te maken. Het bijenhotel moest namelijk in de vorm van een Davidster worden ontworpen en gebouwd.  

De davidster is een spiritueel symbool in de vorm van een hexagram, een combinatie van twee gelijkzijdige driehoeken. Het is het algemene symbool voor het jodendom.

Eerst het ontwerp – de Davidster

Het team in de werkplaats heeft eerst tekeningen op schaal gemaakt en deze met de klant besproken. Na telefonisch overleg, enige aanpassingen en de goedkeuring van de klant, is het team aan de slag gegaan. 

Opbouw van het bijenhotel

De stervorm (kast) van het bijenhotel is gemaakt van Hollands Douglas hout. 

De vulling bestaat uit: bamboe, blokken hout van Amerikaans Eiken, Nederlands riet, dennenappels en een warmte steen. De bamboe en de gaatjes in de houten blokken zijn van diverse diameters, zodat verschillende soorten wilde bijen hier gebruik van kunnen maken. De bamboe, het riet en de gaatjes van de houten blokken worden gebruikt als nestgelegenheid, de wilde bijen leggen hier hun eitjes in zodat deze kunnen overwinteren in het bijenhotel. De dennenappels bieden schuilgelegenheid voor andere insecten, hier maken de wilde bijen geen gebruik van. De donker rode steen zorgt voor extra opwarming van het bijenhotel (de steen warmt op in de zon en geeft deze warmte later langzaam weer af aan het bijenhotel), aangezien de bijen het graag warm hebben. 

In de werkplaats hebben de BIJ-zondere deelnemers het houten frame gezaagd en geassembleerd. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met de vulling. De bamboe werd daarvoor gebundeld en afgezaagd. De kleine pijpjes werden een-voor-een met lijm in de kast gelijmd, dit ter voorkoming dat vogels de pijpjes los pikken, aangezien zij de eitjes als een lekker hapje zien. Na een nacht drogen werden de pijpjes een-voor-een met de hand uitgeboord. De gaatjes werden in de houten blokken geboord en daarna werden alle overige elementen in de kast gelijmd. Hoe meer de kast werd gevuld, hoe enthousiaster iedereen werd, want het bijenhotel werd met de minuut mooier. 

Levering en plaatsing 

In overleg met de klant werd een leverings- en plaatsingsdatum vastgesteld. Uiteindelijk heeft het montageteam het bijenhotel op een zonnige plek in de tuin van mevrouw geplaatst. Met de vele bloemen rondom het bijenhotel zorgt de tuin voor voldoende voedsel voor de wilde bijen. 

Eindresultaat – een Davidster bijenhotel

Mevrouw was zeer tevreden met het eindresultaat. Wij hopen dat ze veel (kijk)plezier mag hebben van dit unieke exemplaar. We kijken met veel plezier en voldoening terug op dit BIJ-zondere project. 

Meer informatie

Heb je ook interesse in een bijenhotel? Kijk dan hier voor het overzicht van al onze modellen. 

Wil je een speciaal ontwerp? Neem dan rechtstreeks contact met ons op via info@bijenhotelkopen.nl of telefoon 06-57553871 (Leon). 

Davidster bijenhotel