100 bijenhotels voor project “Giving the BEE a great place to BEE”

Greenyard Prepared en BND investeren in lokale bij-vriendelijke structuren met onder andere 100 bijenhotels in het grensgebied van Nederland, België. en Duitsland. Deze samenwerking tussen Greenyard Prepared, verwerker van groenten, en de internationale telersvereniging BND is ontstaan in de zomer van 2018 tijdens de voorbereiding van het nieuwe milieuplan dat in het kader van het BND-programma werd uitgerold.

Met het project “Giving the BEE a great place to BEE” gaan ze een bijennetwerk opbouwen, inclusief bijenhotels, halteplaatsen en een overkoepelend verbindend landschap. Voor dit 5-jarig project kunnen 150 telers uit Nederland, België en Duitsland zich inschrijven. Het gaat om de lokale telers die verse groente aan de conservenfabriek in Bree leveren om daar te laten verwerken tot houdbare voedingsproducten in blik of glas. 


De afgelopen 4 jaar heeft het team van Bijenhotelkopen.nl al meer dan 80 Nomada bijenhotels met informatiebord (in de Nederlandse, Franse of Duitse taal) geleverd en geplaatst bij de lokale Greenyard-telers. Op de Greenyard-vestiging in Bree is een bijenhotel Melitta met informatiebord op frame geplaatst. Bij de plaatsing krijgen telers uitleg over de plaatsing, de werking van het bijenhotel en over het onderhoud. Daarnaast ontvangen ze zaaigoed (akkerbloemenmengsel en bijenmengsel) van onze partner Cruydt Hoeck voor rondom het bijenhotel. Ook dit jaar worden er weer 20 Nomada bijenhotels met informatiebord geleverd en geplaatst. BND heeft de bijenhotels de afgelopen 4 jaar gemonitord en gaat de 20 bijenhotels die nog geplaatst worden ook monitoren.

Bianca Pouw: ” We zien bij familiebedrijven dat de jongere generaties graag meedoen aan het project. Zij zien dat het vergroten van de biodiversiteit heel goed hand in hand kan gaan met de intensieve akkerbouw. De jongere generaties zijn meer bezig met ecologie en willen de natuur terugbrengen op het erf, bijvoorbeeld door het inzaaien van akkerranden en het plaatsen van een bijenhotel.

infobord-op-maat

Over Greenyard Prepared
Greenyard Prepared is een wereldwijde speler in vers verwerkte groenten en fruit en andere houdbare voedingsproducten die gemakkelijk op voorraad gezet kunnen worden en klaar zijn voor consumptie. Zij bieden klanten, waaronder retailers, foodservice en de voedingsindustrie, een uitgebreid productportfolio, van klassiek geconserveerde producten in blik of glas tot kant en klare soepen, sauzen, dips en pastagerechten in verschillende verpakkingen. Deze producten voldoen aan de moderne consumentenbehoeften voor smaakvolle, gemakkelijke, snelle en tegelijkertijd gezonde voedingskeuzes.

Dicht bij de teler
Greenyard Prepared streeft ernaar om de producten lokaal in te kopen, in de directe omgeving van de productiefaciliteiten die zich bevinden in een van de vruchtbaarste regio’s van Europa. Op deze manier kunnen ze optimale kwaliteit waarborgen en de transport en milieu-impact verminderen. Ze werken nauw samen met telers om verse producten te garanderen, de oogst en verwerking te coördineren en te investeren in duurzame landbouw.

Nomada-bijenhotel-met-informatiebord